What is the theme of the poem Class 10th Notes

What is the theme of the poem Class 10th Notes

in this section, we arrange Class 10th chapters 3 and 4 complete answers and questions. English Notes What is the theme of the poem? Class 10th Notes. What is the theme of the poem?

What is the theme of the poem Class 10th Notes
What is the theme of the poem Class 10th Notes 2

   Poem                          “Dreams”                    Langston Hughes

A. Answer the following questions.

Q1. What is the theme of the poem?

Ans: The theme of the poem “Dreams” is the importance of holding onto dreams in life. Dreams are essential for dynamic life. Life without ambitions and dreams is hopeless.

Q2. How important do you think dreams are? Explain.

Ans: I think dreams are very important for a hopeful and successful life. The dream is a source of hope and pleasure which enable us to obtain success. Dreams give us the courage to bear the hardships of life.

Q3. Identify an example of a word or phrase that is repeated in the poem and explain why the poet makes this repetition.?

Ans: The poet repeats the word/ phrase “Dream” and “if dream die”, because he wanted to emphasize the importance of dreams in a human’s life.

Q4. Identify an example of personification. Explain what is being personified and how?

Ans: personification: when a poet gives human qualities to non-human things that are called personification. This figurative device has been used in the poem “Dreams”. The poet has Personified life to a broken-winged bird that cannot fly without dreams.

Q5. Identify lines containing metaphors. What ideas are being conveyed by these?

Ans: The third line of 1st stanza “Life is a broken-winged bird” and the third line of 2nd stanza “Life is a barren field” containing metaphors. These metaphors conveyed the idea that life is useless and hopeless without dreams.

Q6. List the alliterative words from the poem “Dreams”?

Ans: Alliteration: when all the words of a line or a sentence start with the same letter. This is called alliteration. In this poem “Dreams Die” are alliterative words

Q7: How is imagery used in this poem?

Ans: The poet has beautifully used the figurative device of imagery in this poem. He uses words like “broken-winged bird” “barren field” and “field frozen with snow” to make images in the mind of readers.

Q8. What is the mood of this poem? How does it make you feel?

Ans: The mood of this poem is sad. However, the poet encourages the readers to hold fast to their wishes, desires and goals because without Dreams life is dull and bleak.

B. Write the correct option in the following statement.

Ans1:(d) stick fast to your ambition in life.        2.(a) Metaphors      3. (b)Metaphors

            4.(a)Hollow and bleak                                  5.(d) Life will be hopeless

You can also download English Notes for Class 10th chapter 1

Grammar

Transitive and intransitive verbs

A. Do as directed

  1. (c) I watched a movie.                          2. (d) She laughed heartily.

3. (c)The birds are flying.                          4. (b)The customer is buying pancakes.

5. (d) Asma shouted in the class.            6. (a)The student is answering questions.

A. Write the verb in parenthesis in the correct form (present or past participle)

1. Prepared                          2. Studying                           3. Lying

4. Shocked                           5. Leaving

Unit # 04                    

“Population Growth and its Impact

                                          On Environment”

Class 10th PDF Books Also Available click here

A. Answer the following questions.

Q1. Why is there no single and easy solution to the problem of population growth and its impact on the environment?

Ans: There is no single and easy solution to the problem of population growth and its impact on the environment because this problem is very complicated. To solve this problem all options should be utilized including awareness campaigns, re-assessment of consumption patterns, recycling of waste and less use of resources.

Q2:How is the carrying capacity of the earth affected?

Ans: The carrying capacity of the earth is affected by overpopulation. Earth has a carrying capacity of 500 million to one trillion humans, but it has limited resources so, it is not able to support such a large number of people.

Q3: Why does population growth directly affect the environment?

Ans: Population growth has a direct impact on the environment. An increase in population means an increase in consumption of resources and production of more waste materials, water and air pollution.

Note: Q4,5 and 6, have been skipped.

B. Choose the correct option.

Ans1: (a) Enormous                     2. (a) Fact                                         3. (a) Released

4. (b) The maximum population size of the species that the environment can sustain

5. (c) Poor, developing and advanced nations.

                                                                                                       Written &  Prepared by

          Inayat Ullah Inayat

                                                                                                       M.Phil., M. A (English)

                                                                                                       GHSS Narshak (Mardan)

3 thoughts on “What is the theme of the poem Class 10th Notes”

  1. Pingback: Class One PDF Books KPK School Elementary & Secondary Education 2021 - Daraz 24

  2. Pingback: New English Notes for Class 10th, Chapter 5 and 6 2021 - Daraz 24

  3. Pingback: BISE Mardan English Notes for Class 10th, Chapter 9 and 10 with Grammer 2021 - Daraz 24

Leave a Reply

Scroll to Top
%d bloggers like this: