CLASS 9th SCIENCE MCQS CHAPTER 2 CHEMISTRY AND LIFE

CLASS 9th SCIENCE MCQS CHAPTER 2 CHEMISTRY AND LIFE

CLASS 9th SCIENCE MCQ’S CHAPTER 2 CHEMISTRY AND LIFE. Chemistry is a big part of your daily life. You find chemistry in daily life in the food you eat, the air you breathe, the soap, your emotions, and literally every object you can see or touch.

CLASS 9th SCIENCE  MCQS CHAPTER 2 CHEMISTRY AND LIFE
CLASS 9th SCIENCE MCQS CHAPTER 2 CHEMISTRY AND LIFE 5

CLASS 9th SCIENCE MCQS CHAPTER 2 CHEMISTRY AND LIFE

Food is made of chemicals. Many of the changes you observe in the world around you are caused by chemical reactions. CLASS 9th SCIENCE MCQS CHAPTER 2 CHEMISTRY AND LIFE

CLASS 9th SCIENCE  MCQS CHAPTER 2 CHEMISTRY AND LIFE
CLASS 9th SCIENCE MCQS CHAPTER 2 CHEMISTRY AND LIFE 6

CHAPTER.2

word image 46
word image 47

1. Plastic chemically refers to as:

(a). Synthetic high molecular weight chain molecule.

(b). Natural high molecular weight chain molecule.

(c). Synthetic low molecular weight chain molecule.

(d). Natural high molecular weight chain molecule.

6. Latex is a natural source of __

(a). Rubber (b). Plastic

(c). Nylon (d). Polythene

11. Identify the correct statement in the following.

(a). Hydrogen is inert and helium is explosive

(b).Hydrogen is explosive and helium is inert

(c). Hydrogen is light and helium is explosive

(d).Hydrogen is light and helium is solid at room temperature

12. If copper, aluminium, iron, and lead are left in open air which one will rust?

(a). Copper (b).Aluminium

(c).Lead (d). Iron

15. Pure water has a pH of:

(a). 8 (b). 7 (c). 6 (d). 5

18…….. cannot be decomposed (broken down) into simpler substances.

(a).Elements (b). Compounds

(c). Water (d). Alcohol

19. Natural elements are about.

(a). 82 (b).92 (c). 102 (d). 112

20. Two or more elements combine and make

(a). Atoms (b). Elements

(c). Compounds (d). Oxygen

21. When an electric current passes through water, it forms…

(a). Hydrogen and carbon

(b). Oxygen and carbon

(c). Carbon and nitrogen (d).Hydrogen and oxygen.

22. The word plastic is derived from ……… language.

(a).Greek (b). Latin

(c). Persian (d). Arabic

33. At which temperature plastic begin to decompose?

(a). 192 F (b). 292 F

(c). 392 F (d). 492 F

34.Sucrose is the organic form of

(a). Table sugar (b). Salt

(c).Rubber (d). Polythene

35. ……. is a white, crystalline powder with a sweet taste.

(a). Salt (b).Table sugar (c).Rubber (d). Polythene

36. Which compound is used in confectionary and desserts?

(a). Table sugar (b). Salt

(c).Rubber (d). Polythene

37. Sodium chloride is commonly known as……..

(a). Table sugar (b). Salt

(c).Rubber (d). Polythene

38. Which of the following is unrefined salt…….

(a). Table salt (b). iodised Salt (c).Sea salt (d). All of these

41. The most abundant element in the universe is……………..

(a). Oxygen (b). Hydrogen

(c). Carbon (d). Helium.

42. Pure hydrogen is in …… form in room temperature.

(a). Gas (b). Solid

(c). Liquid (d). Paste.

43. Atomic state of hydrogen is

a). Mono atomic (b). Diatomic

(c).Triatomic(d). None of these

46. Which is the simplest chemical element in the world?

a). Oxygen (b). Hydrogen

(c). Carbon (d). Helium.

51. Which natural substance is found in all three states?

(a). Water (b). Air

(c). Fire (d). Soil.

52. The chemical formula of water is…

(a). S2O (b). H2O

(c). HO2 (d). SO2.

53. Which of the following statement is true?

(a). Water molecule attract each other.

(b). Water molecule repel each other.

(c).Water molecule attracts and repel each other.

(d). Water molecule neither attract nor repel each other.

55. Which element is called as the universal solvent?

(a). Water (b). Air

(c). Fire (d). Soil.

58. Freezing point of water is…..

(a). Oo C (b).50o C

(c). 70o C (d). 100o C.

59. Boiling point of water is……..

(a). Oo C (b).50o C

(c). 70o C (d). 100o C.

64. The presence of which gas is necessary for burning?

(a). Helium (b). Nitrogen

(c). Oxygen (d). Sulphur.

65. Exothermic reactions are those that…………… heat.

(a). Absorb (b). Give off

(c). take (d). All of these.

66. Endothermic reactions are those that……………. heat.

(a). Absorb (b). Give off

(c). release (d). All of these.

70. Dough and curds are the products of….

(a). Fermentation(c).Respiration

(b). Decomposition (d). Rusting

71. Fermentation is the process in which yeast or ……. converts sugar or carbohydrates into an acid or alcohol.

(a). Virus (b). Bacteria

(c). Fungi (d). Parasite.

1 thought on “CLASS 9th SCIENCE MCQS CHAPTER 2 CHEMISTRY AND LIFE”

  1. Pingback: CLASS 9th MCQS CHAPTER 3 HEALTH, DISEASES AND PREVENTION - Daraz 24

Leave a Reply

Scroll to Top
%d bloggers like this: