CLASS 9th SCIENCE MCQS CHAPTER 1 HISTORY AND NATURE OF SCIENCE

CLASS 9th SCIENCE MCQS CHAPTER 1 HISTORY AND NATURE OF SCIENCE

CLASS 9th MCQS CHAPTER 1 HISTORY AND NATURE OF SCIENCE. INTRODUCTION The history and nature of science (HNOS) is a phrase used in science education that covers questions such as what science is, how science works, characteristics of scientists, and how scientific knowledge develops and becomes accepted by the scientific community. CLASS 9th MCQS CHAPTER 1 HISTORY AND NATURE OF SCIENCE.

CLASS 9th SCIENCE MCQS CHAPTER 1 HISTORY AND NATURE OF  SCIENCE
CLASS 9th SCIENCE MCQS CHAPTER 1 HISTORY AND NATURE OF SCIENCE

CLASS 9th SCIENCE MCQS CHAPTER 1 HISTORY AND NATURE OF SCIENCE

The answers to these questions often seem pretty obvious to most people, particularly science teachers and students. But a large body of studies report that the general public, science teachers, and their students have significant misconceptions about HNOS. This chapter addresses why it is important to accurately describe HNOS for both science teachers and students, prevalent misconceptions about HNOS, and how to incorporate HNOS instruction in a way that effectively reinforces understanding of both HNOS. as well as the scientific content.

CLASS 9th SCIENCE MCQS CHAPTER 1 HISTORY AND NATURE OF  SCIENCE
CLASS 9th SCIENCE MCQS CHAPTER 1 HISTORY AND NATURE OF SCIENCE

UNIT:1

word image 44
word image 45

1. Science is originated from the Latin word science, which means to:

(A). know (b). Act

(c). Teach (d). Behave

2. The Muslim period of science ranges from:

(A). 1st to 6th century A.D

(b). 7th to 13th century A.D

(c). 14th to 16th century A.D

(d). 17th to 20th century A.D

3. Al-Havi was the name of the book written by:

(a). Jabir-bin-Hayyan (b). Bu-Ali-Sina (c). Al Bairuni (d). Al-Razi

4. Astronomy is the branch of science which deals with:

(a).Heavenly bodies

(b). Earthen bodies

(c) Bodies in oceans

(d).Anti Bodies

5. What was the most important approach of Muslim Scientists for solving scientific problems?

(a). Practical and experimentation approach

(b).Theoretical approach

(c). philosophical approach

(d). none of these

6. The scientific method of inquiry is different from other modes of inquiry because it:

(a).Requires that hypotheses be tested empirically

(b). is limited to experimental research (c). does not require revision and testing of hypotheses that are not fully supported (d). All of the above

7. _____is a medical test involving the removal of cells or tissues for examination.

(a). Sonography (b). X-rays

(c). Biopsy (d). M.R.I

8. Qanoon-al-Masoodi-fil-Hayyat wan-Najoom was written by:

(a). Jabir-bin-Hayyan(b). Bu-Ali-Sina(c). Al-Bairuni (d). Al-Razi

9. Al-Qanoon-fil-Tib was written by:

(a). Jabir-bin-Hayyan

(b). Bu-Ali-Sina

(c). Al-Bairuni (d). Al-Razi

10. Who was the first physician to describe meningitis?

(a). Jabir-bin-Hayyan (b). Bu-Ali-Sina (c). Al-Bairuni (d). Al-Razi

11. Who developed the atomic theory of matter?

(a). John Dalton

(b). Michael Faraday

(c). James Maxwell

(d). Charles Darwin

12. Which science deals with matter and energy and describe the material universe in terms of weight, mass etc.

(a). Life science (b). Earth science

(c).Physical science (d). None of these

13. In about 4000 BC, the Mesopotamians explain that_____was the centre of the universe.

(A). Sun (b). Moon

(c). Earth (d). Star

14.Metallurgist is the one who works in

(a). Medicine (b). Agriculture

(c). Metals d). Food

18. Jabir bin Hayyan was considered the father of………

(a). Geography (b). Physics

(c). Chemistry (d). Literature.

19.Sulphuric acid, Nitric acid and Hydrochloric acid are invented by

(a). Jabir-bin-Hayyan(b). Bu-Ali-Sina (c). Al-Bairuni (d). Al-Razi

20.One contribution of Jabir bin Hayyan is the technique of..

(a). Crystallization(b). Distillation

(c). Sublimation (d). Evaporation (e). All of the above.

21. Al- Razi was a great …..of his time.

(a). Chemist (b). Physician

(c). Scientist (d). Astronomer

22. Who was the first to discuss the details of small pox and measeles?

(a). Jabir-bin-Hayyan(d). Al-Razi

(b). Bu-Ali-Sina c). Al-Bairuni

23. Who gave the the basic principles of the refraction and reflection of light?

(a). Ibn-ul-Haitham (d). Al-Razi

(b). Bu-Ali-Sina(c). Al-Bairuni

24. Kitab-Al-Manazir was written by

(a).Al-Bairuni (b). Bu-Ali-Sina

(c). Ibn-ul-Haitham (d). Al-Razi

25. Who is considered the father of optics?

(a). Bu-Ali-Sina(c). Al-Bairuni

(b). Ibn-ul-Haitham (d). Al-Razi

26.. Qanoon-al-Masoodi-fil-Hayyat wan-Najoom was about..

(a). Astronomy (b).Solar eclipse

(c). Lunar eclipse (d).All of these

27. Who travelled to subcontinent and recorded his observations in Kitab-ul-Hind?

(a). Ibn-ul-Haitham (d). Al-Razi

(b). Bu-Ali-Sina (c). Al-Bairuni

28. Who determined the diameter of earth?

(a).Al-Bairuni (b). Bu-Ali-Sina

(c). Ibn-ul-Haitham (d). Al-Razi

29. Aristotle, Archimedees, Galen and Pythagoras belonged to the age of……..

(a).Greek (b). Muslim

(c). European (d). Recent

30. Pythagoras concentrated on a ……… view of the world.

(a). Social (b). Political

(c). Mathematical (d). Medical

31. Who suggest for the first time that matter was made up of atoms?

(a).Greek (b). Muslim

(c). European (d). Hindu

32. Muslim scientists take benefits from the contribution of …… scientists.

(a).Greek (b). Muslim

(c). European (d). Hindu

33. Jabir- Bin Hayyan, Al-Razi, Ibnul Haitham, Al-Bairuni and Bu-Ali-Sina were… scientists.

(a).Greek (b). Muslim

(c). European (d). Hindu

34. European period of science ranges from……

a). 700—1300 AD (b)1500–1700 (c). 1700—1900 (d).1900–2000

35. European scientists take benefits from the contribution of …… scientists.

(a).Greek (b). Muslim

(c). Persian (d). Hindu

36. Books of the Muslim scientists were translated into ……….. language.

(a). English (b). French

(c). German (d). All of these.

37. Modern science was really born in ………century.

a). 15th (b). 17th(c). 13th (d).16th

38. In which period telescope, microscope, clock and barometer were used?

(a).Greek (b). Muslim

(c). European (d). Hindu

39. The controversial theory of evolution was proposed by….

(a). John Dalton

(b).Michael Faraday

(c).James Maxwell

(d).Charles Darwin.

40. Super computers, genetic engineering, laser technology and transplantation are the major achievements of……….. century.

(a). 17th(b). 18th (c).19th (d).20th

52. To seek knowledge is the duty of every Muslim man and woman.

(a). An ayat of Quran.(b). The sayings of the Holy Prophet (SAW).(c). The sayings of Hazrat Ali RA.(d). The sayings of the HazratUmer RA

1 thought on “CLASS 9th SCIENCE MCQS CHAPTER 1 HISTORY AND NATURE OF SCIENCE”

  1. Pingback: CLASS 9th MCQS CHAPTER 2 CHEMISTRY AND LIFE - Daraz 24

Leave a Reply

Scroll to Top
%d bloggers like this: