CLASS 9th SCIENCE MCQS CHAPTER 3 HEALTH, DISEASES AND PREVENTION

CLASS 9th SCIENCE MCQS CHAPTER 3 HEALTH, DISEASES AND PREVENTION

CLASS 9th MCQS CHAPTER 3 HEALTH, DISEASES AND PREVENTION. Disease prevention, understood as specific, population-based and individual interventions for primary and secondary prevention (early detection), with the aim of minimizing the burden of disease and associated risk factors.

CLASS 9th SCIENCE MCQS CHAPTER 3 HEALTH, DISEASES AND PREVENTION
CLASS 9th SCIENCE MCQS CHAPTER 3 HEALTH, DISEASES AND PREVENTION 4

Primary prevention refers to actions aimed at preventing the manifestation of a disease (this may include actions to improve health by modifying the impact of social and economic determinants on health; the provision of information on behavioral health risks and medical, along with consultations and measures to reduce at the personal and community level; nutritional and food supplementation; education in oral and dental hygiene; and preventive clinical services such as immunization and vaccination of children, adults and the elderly, as well as vaccination or post-exposure prophylaxis for people exposed to communicable disease).

Secondary prevention deals with early detection when it improves the chances of positive health outcomes (this includes activities such as evidence-based screening programs for the early detection of diseases or for the prevention of birth defects; and preventive therapies with drugs of proven efficacy when given at an early stage). stage of disease).

CHAPTER:3

word image 48
word image 49

1. Fast food or junk food has ……..nutritional value.

(a).Less (b).High

(c). Moderate (d). No

2. Malnutrition means:

(a). consuming enough nutrients

(b).consuming not enough nutrients

(c).Consuming fats only

(d). Eating at irregular intervals

3. In human body the first choice for the body to consume will be:

(a). body protein(b). body fats

(c).body vitamins(d).glycogen

4. What is drug abuse?

(a). Using drugs when it is required (b). taking drugs in control quantity (c). using drugs irregularly (d). taking a prescription medication that is not prescribed

7. Erythrocyte is another name for

(a). Red blood cell (c). Platelet

(b).white blood cell (d). Plasma

8. Leukocyte is another name for

(a). Red blood cell (c). Platelet

(b). White blood cell(d). Plasma

9. Which of the following blood components provide the major defence for our bodies against invading bacteria and viruses?

(a). Red blood cell (c). Platelet

(b). White blood cell(d). Plasma

10. Most of the volume of normal human blood is composed of:

(a). Red blood cell (c). Platelet

(b). White blood cell(d). Plasma

12. In anemia the body is unable to get:

(a). Proper immune response

(b). Adequate amount of nutritional support

(c). Proper blood circulation

(d). Adequate amount of oxygen supply

15. Tuberculosis is treated by:

(a). antiviral drugs(b).Antibiotics

(c).Surgery (d). Chemotherapy

18. Which one of the following is not a symptom of polio?

(a). Runny nose (b). Paralysis

(c). Breathing difficulty

(d). Unable to walk

21. HIV is transmitted when the …..of an infected person comes into contact with the blood or mucous membrane of a healthy person.

(a). Clothing or skin

(b). Blood or other body fluid

(c). Drugs or alcohol (d). Bone or hair

22. HIV is ____________ .

(a). A virus that attacks the immune system

(b). A virus that causes AIDs

(c). A sexually transmitted virus

(d). All of the above

23. Drug abusers are at risk for HIV infection ___.

(A). only when they inject drugs

(b). because drugs can affect the way people make decisions.

(c). When they share drug injection equipment.

(d). Both B and C.

24.Tar in tobacco causes_____

(a). Cholesterol (b).reduce oxygen

(c). Cholera (d). Cancer

26. Effect of carbon monoxide in body

(a). Increases oxygen

(b). Reduces oxygen

(c). Increases Cholesterol

(d). Reduces Cholesterol

27. An average adult human body has about __liters of blood.

(a). Three (b). Four

(c). Five (d). Six

28. What is yellowish and semitransparent in our blood?

(a). Red blood cells (c).Platelets

(b).White blood cells (d).Plasma

29. Plasma is about ______ of the total volume of blood.

(a).45% (b).55%(c).65% (d).75%

30. Hemoglobin is found in:

(a). Red blood cells (c).Platelets

(b). White blood cells (d). Plasma

31. Hemoglobin is a type of ____

(a). Carbohydrate (b). Fat

(c). Protein (d).mineral

32. Red blood cells are …in shape.

(a). oval (b). Flat

(c). Biconcave (d). Convex

33. Red colour in the blood is due to

(a).plasma(b).white blood cells (c).platelets (d).Hemoglobin

34. Hemoglobin carries …to all cells and tissues of the body.

(a). Oxygen (b). Food

(c). carbon dioxide (d). Germs

35. Average life of the red blood cells is about ……days.

(a). 120(b). 140 (c). 100 (d). 80

36. Which blood cells are colorless?

(a). Red blood cells (c). Platelets

(b). White blood cells

(d). Plasma

37. One cubic millimeter of blood contains white blood cells.

(a). 7000-8000 (b). 9000-10000 (c). 5000-6000 (d).3000-4000

38. White blood cells have a life time of … days.

(a). 4 to 5 (b). 7 to 8

(c). 9 to10 (d). 2 to 3

39. The main function of red blood cells is:

(a).to supply oxygen and food

(b). Protect the body against microorganisms (c). clotting of blood (d).none of these

40. Tuberculosis is a—-disease.

(a). Viral (b). Bacterial

(c). Fungal (d). Parasitic

41. polio is a…… diseases.

(a). Viral (b). Bacterial

(c). Fungal (d). Parasitic

43. Malaria is a _____ diseases.

(a). Viral (b). Bacterial

(c). Fungal (d). Parasitic

44. Fruit and vegetable are the examples of…………… food.

(a). Natural and organic (b).Artificial (c). Fast and junk

(d). Processed

45. Foods which are altered from their natural state for safety or convenience are.

(a). Natural and organic (b).Artificial. (c). Fast and junk (d). Processed

46. which method is used for processing food?

(a). Canning (b). Freezing

(c). Refrigeration (d).Dehydration

(e). All of the above.

47. Milk is pasteurised to………

(a). kill virus (c). kill fungi

(b). kill bacteria (d). kill algae

48. Milk is homogenized to……….

(a). keep fats from separating

(b). kill bacteria (c). make curds

(d). build toxins

49. Frozen vegetables are an example of…..food.

(a). Natural and organic (c). Fast (b).Artificial. (d). Processed

50. Processed food can be eaten.

(a).at all times of the year

(b). At dinner only (c). Once only

(d). None of the above.

51. Fast food is also called…food

(a). Natural and organic (b).Junk (c). Processed (d). Artificial.

52. Fast food is usually ………….

(a). Full of nutrition (b).Full of calories (c). Low in nutrition

(d). Low in calories.

(e). Both B & C.

53. Burger, chips, pizza, sweet drinks and candies are examples of which food?

(a). Natural (b).Processed

(c). Junk (d).Artificial.

54. Balanced diet or proper nutrition mean.

(a). Taking carbohydrates only

(b). Taking vitamins only

(c). Taking proteins only

(d).A balance of all nutrients.

55. Over nutrition means.

(a). Taking too much food

(b). Taking less amount of food

(c). Both A&B (d). None of the above.

56. Under nutrition means;

(a).Taking too much food

(b).Taking less amount of food

(c). Both A&B (d). None of these.

57. Other name of glycogen is ….

(a). Salt (b). Mineral

(c). Protein (d).Sugar

58. Malnutrition means.

(a). Under eating (b). Over eating

(c). Not taking enough nutrients

(d). All of the above.

59. Infants, children and teenagers need…. sleep than grownups.

(a). Less (b). Equal

(c). More (d). No.

60. Drug badly effect;

(a). The ability to think

(b). Exercise good judgement

(c). Controlling behaviour

(d). Feel normal (e). All of these

2 thoughts on “CLASS 9th SCIENCE MCQS CHAPTER 3 HEALTH, DISEASES AND PREVENTION”

  1. Pingback: CLASS 9th MCQS CHAPTER 4 POPULATION AND ENVIRONMENT - Daraz 24

  2. Pingback: CLASS 9th SCIENCE MCQS CHAPTER 4 POPULATION AND ENVIRONMENT - Daraz 24

Leave a Reply

Scroll to Top
%d bloggers like this: